FE & RE

Friday, October 17, 2008
Dah 2 minggu lbih kalo xsilap bergelumang dengan 2 mende nih. Pening kepale dibuatnye. Tp mesti ade yang tertanye, ape FE tu? Ape RE tu? Boleh dimakan ke? Ke name orang? FE = makcik Fatimah Enteng yang jual nasi lemak tu ke? RE = pakcik Rahman Embong sebelah rumah ke? Haha... Sbnrnye FE stands for formation evaluation and RE stands for reservoir engineering. haa... clear x? Ekceli kene buat assgmnt pasal 2 subjek ni. Saya nak kongsi dengan korang sume sesuatu yang menarik regarding these 2 subjects...

Subjek FE dipelajari utk kita detect kat mane ade hydrocarbon melalui log. Data log ni kita dpt dengan memasukkan alat ke dalam telaga yang telah digerudi. Kat bawah ni contoh header log



Sbnrnye log ni panjang lagi. Saya nk kongsi part yang best. Cube tgk 1 of the part of this log in the box.



Itu menunjukkan di dalam telaga itu terdapat gas. Kat bwah ni formula kira jumlah gas. Subjek RE pon gne rumus ni gak:

Gas in place = 43560 * A * h * Ø * (1 - Sw)/Bg


Cube tgk part ni pulak...



Ini menunjukkan terdapatnye minyak... formula kire minyak lebih kurang je dgn gas, tp ade beza sket.
Oil in place = 7758 * A * h * Ø * (1 - Sw)/Bo

Beginilah sedikit sebanyak saye kongsi ilmu pasal petroleum engineering. Kalo tak faham xpe. Saje nak share dgn korng. Kalo nak tahu lebih lanjut bleh tanye saye ataupon cr maklumat dimane saje. Sebenrnye minyak yang ade dalam perut bumi tu ade dalam batu yang berliang. Biasenye batu pasir. Batu kapur pon ade juge. Dulu saye ingat ade kolam ke bawah bawah tanah... Logiknye kalo ade kolam minyak bawah tanah, konfemla tanah yang kat atas tu tenggelam. Huhu... SK

2 comments:

  1. cikgu jawe said...:

    satu point yg aku dpt ilmu pagi nih. minyak rupanya dlm batu berliang. mcm ko juga dulu, aku ingat kt bwh bumi tu ada kolam minyak. huhu.

    skrg fikiran aku dh dpt ilmu baru. thanks bro!

    *tapi aku msh tak fhm formula kimia tuh. huhu

  1. alchemy said...:

    ehehe... xphm ye.. xpe. sy terang sket lg.
    A = berape luas kwsan minyak/gas
    h = tinggi lapisan yang ade
    minyak/gas
    Ø = keliangan batuan
    Sw = water saturation
    Bo/Bg = oil/gas formation volume factor.
    43560/7758 = constant

    mnyk & gas di dalam reservoir( istilah tmpt dimane oil & gas duduk dalam bumi) mengalami tekanan.jd, apabila smpai dipermukaan bumi, oil & gas mengembang.oleh itu, 1 liter minyak dalam resrvoir x same dengan 1 liter minyak di permukaan. isipadu myk yang dikeluarkan lbh sikit drpd isipadu dlm bumi.sbb dlm oil ade gas terlarut. bile smpai permukaan bumi, tekanan kurg, gas terbebas, isipadu pon kurg... sbb tu ade parameter Bo & Bg.Unit bagi myk dipermukaan adalah stock tank barrel(STB)= tong stok tangki sbb kite smpan dlm tangki.

    p/s: log yang sy tunjuk tu 1 drpd telage myk kat terengganu. kire la brp oil&gas yg ade kalo tau. lps tu darab dgn harge semase. hehe.