Maulidur Rasul

Thursday, March 4, 2010
Maulidur Rasul di UTM diserikan dengan Simposium Maulidur Rasul. 1431H Ia berlangsung selama lebih kurang 1 minggu. Antara program-program yang terkandung pada simposium ini adalah seperti ceramah, konsert nasyid, forum dan sebagainya. Sya mahu highlight kan dua daripadanya. 2 Mac ada konsert Nazrey Johani di Dewan Seri Iskandar, UTM. Artis-artis lain yang membuat persembahan adalah Brothers, UNIC dan As-Saufee. Boleh la lihat di sini.

Malam tadi ada forum tentang Rasulullah sebagai pemimpin tauladan kalau tidak salah. di Masjid Sultan Ismal. 2 orang ahli panel telah membincangkan tajuk ini selama 2 jam. Mereka adalah Ustaz Roslan Muhamad dari Universiti Malaya, Ustaz Mohd Azmi Ali dari Johor Corporation dan moderator oleh Dr. Azhar. Apa yang saya tertarik adalah bahagian akhir daripada forum tersebut, kalau kita mahu kembalikan dunia ini kepada keadaan asal, 4 perkara perlu ada:

1. Ulama' yang berilmu untuk mengajar agama, menegur kesilapan dan lain-lain. 2. Pemimpin yang adil yang sentiasa menghalalkan yang halal dan mengharamkan yang haram dan lain-lain.
3. Orang-orang yang kaya menginfaqkan hartanya dengan betul.

4. Doa dari orang-orang faqir.

Mari kita bersama hayati dan amalkan sunnah-sunnah Nabi Muhammad S.A.W. di dalam kehidupan kita moga-moga kita sentiasa mendapat keberkatan daripada Allah Ta'ala...SK

8 comments:

 1. violet biru said...:

  cantik candid gambar budk kecik yang tengah menulis tu.. serius cantik =) teruskan usaha =)

  wah rajin outing skrg =)

 1. alchemy said...:

  tq. haha, tu la. kalau xde camera xdtg kot forum tu.ngahahahahaha. tp mase aku tgkp gambar nasyid hrtu mmg mencabar la. suasana kurg cahaya. camera lak gne flash built in. segan dgn dorg punye camera. besar2, lens pjg2. ho3. rs sgt kerdil bile amek pic dgn depa.

 1. comel je budak kecik tu tulis..hehe..

 1. alchemy said...:

  dipangkuan ayahnya~ hehe

 1. violet biru said...:

  tulah ko join canon.. kalau kau nikon boleh aku kasi pinjam sb-600... hahaha

 1. alchemy said...:

  xpe2, afiq da ade nissin. ngehe3

 1. waniadnan said...:

  salam

  dulu ust Ismail Musytari tu pernah jadi cikgu kat Sambest sebelum berpindah ke UTM. kitorg dulu sgt suka dgr tazkirah drpd beliau. Sangat menusuk kalbu dan bicaranya masya Allah... lembut. hehe

 1. alchemy said...:

  ooo yeke. aku pon xla rapat dgn die pon. tp selalu je dgr tazkirah maghrib die