Uthmani - 2 - Sang Penakluk & Constantinople (2)

Saturday, January 3, 2009
Setelah segala persiapan ketenteraan telah disiapkan, maka, 250,000 tentera Islam Bani Uthmaniyyah pun berangkat menuju ke Constantinople. Perjalanan menuju ke Kota Constantinople mengambil masa selama 2 bulan. Mereka melalui jalan yang belum pernah dilalui oleh sesiapa bagi mengelakkan dikesan oleh musuh. Pasukan Uthmaniyyah dibahagikan kepada 5 pasukan; 4 pasukan darat dan 1 pasukan laut. Setiap pasukan terdiri daripada 50,000 orang tentera.

Pada hari Khamis 6 haribulan April 1453, keempat-empat pasukan tentera darat tiba di Constantinople. Pasukan laut yang terdiri daripada 80 buah kapal perang tidak dapat memasuki Tanduk Emas kerana dihalang oleh rantai besi yang besar. Kehadiran pasukan Uthmaniyyah di tanduk emas menjadikan Maharaja Constantine terkejut.

Kemudian, Sultan Muhammad membawa sepucuk surat kepada Maharaja Constantin melalui seorang utusan yang memberi kata dua sama ada menyerah ataupun berperang. Walaubagaimanapun, Maharaja Constantine memilih untuk berperang.Maharaja Constantine menghantar seramai 100 orang tentera di malam hari sebelum peperangan bagi memusnahkan meriam yang dicipta Urban. Namun, usaha itu gagal dan seramai 30 tentera musuh terbunuh dan yang selebihnya ditawan.

Pada keesokan paginya, peprangan pun bermula dengan dentuman meriam-meriam dari pasukan Uthmaniyyah bagi meruntuhkan tembok kota Constantinople.Pasukan musuh kemudiaannya menghantar pasukan tentera berkuda bagi memusnahkan meriam-meriam tersebut.

Oleh sebab pasukan tentera laut tidak dapat memasuki Tanduk Emas, maka Sultan Muhammad memerintahkan semua kapal perang dipindahkan melalui jalan darat pada waktu malam! Ini menyebabkan pasukan musuh terkejut bagaimana kapal-kapal pasukan Uthmani boleh melepasi rantai besi itu.

*****************

Peperangan berlarutan untuk sekian lama. Ramai tentera Islam Uthmani dan pasukan musuh yang gugur dalam pertempuran ini. Pada hari yang ke-53, maka, jatuhlah kota Constantinople ke tangan tentera Islam Uthmaniyyah. Maharaja Constantine terbunuh di dalam pertempuran ini. Maka, hadith Rasulullah SAW telah pun menjadi kenyataan.

*** Begitulah sedikit sebanyak cerita tentang Sultan Muhammad Al-Fateh... Cerita ini cukup panjang tetapi telah dipendekkan...SK

3 comments:

  1. Anonymous said...:

    salam..sy suka cerita² kisah sejarah islam nie. Ade buku yg boleh disyorkan utk saya berkaitan sejarah kat atas tu.

  1. alchemy said...:

    Antare bahan rujukan yang saye gune adalah Sultan Muhammad Al-Fateh buku terbitan PTS. lagi satu terbitan pustaka al-kauthar kalau xsilap. buku ni mahal. tajuk die kalo xsilap bangkit runtuhnye kerajaan uthmaniyyah. buku ni menarik sebb die cerite dr mule kerajaan uthmaniyyah terbentuk smpi la kamal at-turk ambil alih.

  1. Anonymous said...:

    Sy suka tajuk yg kedua tu. Rase² masih wujud lagi tak buku tu di pasaran ek. Sy nak cuba cari tajuk tu. Tajuk PTS tu sy dah pernah tengok. Tapi lebih berminat kalau ceritanya bermula dr A-z. Terima kasih utk info tu.