Ubat

Friday, December 12, 2008
Meniti arus kehidupan, bukanlah sesuatu yang mudah. Saban hari kita diuji dengan pelbagai cubaan. Ujian itu datang daripada Allah mengikut tahap kemampuan masing-masing. Bagi yang mempunyai hati yang cekal, pastinya setiap ujian yang datang itu dapat di atasi dengan sebaik yang mungkin. Allah berfirman,

"...seseorang itu tidak dibebani melainkan apa yang mampu baginya..."

Firmannya lagi,

"...manusia itu tidak dikatakan beriman selagi mana ia tidak diuji."

Bagi yang tidak cekal, maka, mereka akan menghadapi masalah dalam menangani segala ujian yang tertimpa ke atas mereka. Sejak kebelakangan ini, saya rasa seperti banyak ujian yang menimpa diri ini. Di sini, saya ingin berkongsi bagaimana cara-caranya saya mengubati kesedihan.

1. Berzikir.
Allah berfirman,
" Ketahuilah dengan berzikir itu hati akan menjadi tenang."

Kaedah ini adalah antara kaedah yang paling mudah. Jika dihayati ketika berzikir itu, ianya memang mujarab. Bagi saya yang pernah melakukannya, ia perlu dilakukan dengan penuh kesabaran dan berulang-ulang. Membaca Al-Quran pun sesuatu yang bagus untuk menangkis segala taufan kesedihan yang melanda diri.

2. Solat
Solat ini juga boleh dikatakan zikir juga. Antara solat yang selalu saya lakukan adalah solat hajat. Apabila saya bersedih, saya akan bermohon kepada Allah agar dikurniakan hati yang cekal dalam menempuh segala dugaan. Dr. `Aidh Abdullah Al-Qarni, dalam karyanya `Laa Tahzan` menyatakan bahawa apabila kita bersedih, hendaklah bertandang ke masjid dengan bersujud kepadanya. InsyaAllah, hati yang berada di dalam suasana duka dan pilu akan diberi semula kekuatan. Solat taubat juga bagus bagi menghapus setiap noda hitam yang bertakhta di hati.

3. Berkongsi masalah
Bagi saya, kaedah ini juga sesuatu bagus, walaupun kadang-kala rasa menyusahkan orang. Tetapi, bagi mereka yang sudi mendengar dan melapangkan secebis masa yang terluang untuk mendengar masalah saya, seinfiniti terima kasih diucapkan.

Sebenarnya banyak lagi kaedah merawati hati yang dirundung kesedihan. Bagi saya yang mengalami masalah, inilah antara kaedah yang saya lakukan. Saya tidak akan membiarkan hati ini diliputi awan kegelapan yang mana tidak terdapatnya sinaran mentari yang menerangi kehidupan.

**Kepada-Mu Ya Allah, kebersyukur bertuhankan diri-Mu. Rahmat-Mu luas, kasih sayang-Mu menggunung tinggi.

**Kepada yang pernah membantu, terima kasih yang tidak terhingga. Kalau ada yang rasa jemu, ampun zahir batin saya pinta. Saya hanya insan biasa. Ingin belajar menjadi insan yang lebih cekal dan tabah... Semoga Allah merahmati diri kalian.Aaminn...SK

2 comments:

  1. .:dura:. said...:

    thanks comment kat post "sedih" sy..
    alhamdullilah, x sedih dah... :)