Masih Ada Yang Sayang

Thursday, December 4, 2008
Suatu ketika, selain daripada keluarga dan kawan-kawan, saya pernah mempunyai insan yang saya sayangi. Dari saat berkenalan, menjadi kawan dan akhirnya menjadi rapat. Rapat hanya di handphone. Bertemu hanya 2 atau 3 kali.

Namun, taqdir Tuhan itu telah menentukan, jodoh tiada... Hubungan putus dipertengahan jalan. Berpisah dengan insan yang disayangi memang sangat perit. Saya berusaha memujuk hati yang kesedihan yang teramat sangat. Tuhan saja yang tahu betapa 'down'nya saya ketika itu.

Beberapa hari sebelum berpisah, saya berasa tidak sedap hati. Seakan ada suatu perkara buruk yang bakal berlaku. Namun, saya dapat menjangka apa yang akan berlaku. Cuma saya perlu bersedia menghadapinya. Selepas itu, perkara yang sudah dijangka berlaku. Dia berterus-terang kepada saya... Kisah yang saya lalui ini, hampir 100% menyamai lirik lagu ini. Lagu yang didendangkan oleh Adam Ahmad. Ramai yang tahu lagu ini.

Wajahmu
Seindah serinya pelangi yang indah
Seharum mawar putih segar berkembang
Wajahmu
Mengapa sering terbayang dimataku
Sehingga terbawa didalam mimpiku

Sayangku
Tahukah kau didalam hatiku ini
Tersimpan perasaan cinta nan suci
Kau bunga
Ingin kusuntingmu menjadi milikku
Lantas kuabadikan dalam jiwaku

Sayangnya
Harapan yang selama ini kubawa
Hancur berkecai musnah jua akhirnya
Semuanya bagaikan sebuah mimpi

Kau pergi jua
Setelah cinta ku kini membara
Belum sempat kucurahkan kasihku
Kau pergi tak kembali...

Biasanya, apabila saya mengalami kesedihan yang teramat sangat, saya berzikir dan beristighfar. Cara ini memang berkesan tetapi perlu dilakukan dengan sabar dan berterusan. Saya akan segera memujuk hati yang terluka secepat yang mungkin agar tidak mengganggu aktiviti kehidupan sehari-harian. Luka di tangan boleh dilihat, luka di hati, siapa yang tahu? Tuhan saja yang tahu.

Selepas itu, saya bermuhasabah diri dan menganalisis mengapa perkara ini berlaku. Mungkin baginya, diri ini tidak sesuai dengan cita rasanya. Tapi tidak mengapa. Saya tahu, semua ini ada hikmahnya. Sesuatu yang saya dapat daripada peristiwa ini, kasih sayang Tuhan itu melebihi segala-galanya. Walaupun berulang-kali saya bertaubat, kemudian memungkiri taubat itu, namun, Dia masih memberi peluang kepada saya untuk hidup di muka bumi ini. Betapa hinanya diri ini.

Sekarang ini, saya berusaha membina jiwa yang kuat supaya sentiasa berpaut pada-Nya. Ianya bukanlah suatu usaha yang mudah. Memerlukan mujahadah yang kuat dan beristiqamah dalam melakukan apa yang perlu. Setiap kali selepas. solat, saya bermohon kepada Allah Subhanahu Wa Ta`ala agar dikurniakan jiwa yang kuat, aman dan tenteram. Alhamdulillah, hati saya sudah gak tenteram di kala ini. Walaubagaimanapun, tidak dinafikan bekas daripada peristiwa lalu masih wujud sedikit.

Walau apa pun, saya perlu menerima hakikat bahawa saya tiada jodoh bersamanya. Saya bersyukur kerana masih ada yang sayang diri ini, iaitu Allah... Saya juga berterima kasih kepada rakan-rakan yang membantu saya dalam mengharungi semua ini...SK

2 comments:

  1. .:dura:. said...:

    hye..laki2 yg baik utk perempuan2 yg baik... begitulah sebaliknya...

    " Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah."

  1. alchemy said...:

    thanx cik dura. tula, nk wat cane kan... silap saye kot.