Iye? Isk, isk, isk...

Sunday, December 14, 2008
Setiap insan yang sempurna dikurniakan anggota badan yang lengkap. Akal yang sempurna digunakan sebagai pemandu dalam menggunakan semua pemberian Allah ini. Sekiranya kita dikurniakan semua ini, maka, bersyukurlah kerana Allah akan menambahkan ni'mat-Nya bagi hamba-hamba-Nya yang bersyukur dan mengazab mereka yang kufur akan ni'mat-ni'mat-Nya. Akan tetapi, sebagai manusia biasa yang tidak terlepas daripada melakukan dosa-dosa, ramai manusia sering kali menyalahgunakan ni'mat pemberian Allah ini. Mereka lalai dan hanyut dalam godaan syaitan yang menguasai hati.

Sebagai contoh, pencuri menggunakan tangan untuk mencuri barangan di kedai. Sekumpulan lelaki melepak di pinggir jalan dan memerhatikan setiap wanita yang melewati mereka. Kaki digunakan menuju ke kelab malam untuk berdansa. Telinga digunakan untuk mendengar perkara-perkara yang tidak senonoh. Mulut digunakan untuk menyebarkan fitnah di merata tempat.

Kak Ton: Eh, Milah. Ko ade dengar x si Senah anak si Leman Tempe ujung kampung tu berdua-duaan dengan Jiman dekat kebun pisang Wak Seman malam. Diorang kene tangkap basah!

Milah: Iye? Isk, isk, isk...

Kak Ton: Iye Milah. Aku x tipu. Aku sendiri dengar daripada si Timah. Terok betol Senah dengan Jiman tu. Buat malu org kg je. Aku rs nk tempeleng je diorang berdua tu! Memalukan!

Milah: Iye? Isk, isk, isk...

Kak Ton: Aku bukan ape, org mcm diorang ptt nye kite halau je dr kg ni. Aku malu jd org kg ni, aku malu tau x?!

Milah: Iye? Isk, isk, isk...

Kak Ton: Ko ni Milah, dr td asek isk3 je. Geram betol. Penat mulut aku ni ckp.

Milah: Saye bkn ape Kak Ton. Kak Ton kate Kak Ton cume dgr dr org je. Saye nk percaye pon ssh. Baik Kak Ton check dulu. X baik mengumpat. Allah x suke, nnt msk neraka.

Kak Ton: Iye? Isk, isk, isk...

Begitulah ceritanya mengumpat. Senang-senang saja Kak Ton mendapat dosa kering. Oleh itu, jagalah lidah kita daripada mengumpat. Orang kata, terlajak perahu, boleh diundur, terlajak kata, badan binasa. Kita perlu ingat, di Hari Pembalasan nanti, tiada siapa yang boleh menyelamatkan kita. Mulut terkunci rapat. Anggota badan menjadi saksi segala tindak-tanduk kita di dunia ini. Kalau ada yang terasa dengan entry ini, saya minta maaf. Saya hanya menasihatkan diri ini dan kalian semua agar merenung kembali segala amal perbuatan kita. Setiap amal perbuatan kita walau sebesar zarah akan dihitung oleh Allah yang Maha `Adil.

"Setiap yang bernyawa itu akan merasai kematian,dan sesungguhnya semua akan di perhitungkan di hari kiamat.Barang siapa yang di selamatkan dari api neraka kemudian dia di masukan ke dalam syurga,maka itulah kemenangan yang sebenarnya dan tidaklah kehidupan di dunia ini melainkan kesenangan yang memperdaya"

Marilah kita sama-sama bermuhasabah diri. Jagalah iman, jagalah amalan. Moga-moga kita berjaya di dunia dan akhirat.

SAKSI :- Mawi feat Rabbani

Saat dan waktu
Semasa hidupmu
Apa yang dilaku
Apa amalanmu

Jangan kita lupa
Dia ketahuinya
Jangan kita leka
Segala dihitungnya

Dunia sementara
Sandiwara semata
Kembali padanya
Akhirat disisinya

Hidup penuh dosa
Tiada pasti nilainya
Syurga dan neraka
Kan kita terimanya

Tangan berkata
Apa dilakunya
Kaki bicara
Kemana ia melangkah

Mata bersuara
Apa pandangannya
Telinga bercerita
Apa yang didengar

* Tiba detik masa
Mulut tak dibuka
Tiada berkata
Hanya kan mendengar
Mulut bersuara
Saksi berbicara

Amalan semata…

Sujudlah kepadanya
Ampun segala dosa
Tiada yang berkuasa
Hanya Maha Esa

0 comments: