Uthmani - 2 - Sang Penakluk & Constantinople (1)

Tuesday, November 11, 2008
Constantinople - sebuah kota yang pernah disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW. :

"Kota Constantinople akan jatuh ke tangan Islam. Pemimpin yang menaklukinya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawah komandonya adalah sebaik-baik pasukan"
(Hadith riwayat Ahmad bin Hanbal)

Oleh itu, beberapa usaha telah dilaksanakan oleh sahabat-sahabat Nabi dan beberapa pemerintah kerajaan Islam untuk merealisasikan hadith ini. Antaranya adalah Saidina Ali pada tahun 34 H, Muawwiyah bin Abu Sufian pada tahun 84 H, Sultan Sulaiman pada tahun 91 H, Khalifah Harun Ar-Rasyid pada tahun 165 H dan Sultan Beyazid pada tahun 1391, 1397, dan 1400 H. Namun semua usaha ini gagal.

Constantinople adalah sebuah kota yang dibina di atas 7 buah bukit di tepi Selat Bosphorus. Ia terletak di bawah kerajaan Rom Byzantine. Napoleon Bonaparte pernah menyatakan bahawa: "...kalaulah dunia ini sebuah negara, maka, Constantinople inilah yang paling layak menjadi ibu negaranya". Ia mempunyai kubu yang kukuh dan tebal. Maka, tidak hairanlah jika segala usaha yang dilakukan untuk menguasai kota ini sentiasa menemui kegagalan dan para pejuang kota ini sanggup menggadai nyawa mereka demi mempertahankan kota ini. Ketika zaman pemerintahan Sultan Muhammad, kota Constantinople diperintah oleh Maharaja Constantine yang dibantu oleh Alexsi dan Panglima Ardogan. Baginda adalah seorang pemerintah yang zalim dan sering menindas rakyatnya. Namun, dengan taqdir Allah, kota yang selama ini dipertahankan oleh tentera dan rakyat Constantinople akhirnya jatuh ke tangan Islam di bawah pimpinan Sultan Muhammad Al-Fateh.

Sultan Muhammad Al-Fateh adalah putera kepada Sultan Murad 2. Baginda dilahirkan pada 27 Rejab 835 H bersamaan 29 Mac 1432 M. Syeikh Bayram, penasihat Sultan Murad 2 dan merangkap sebagai ulama menyatakan melalui firasatnya yang benar: "Wahai Sultan Murad, bukan Tuanku yang akan membebaskan kota Constantinople, tetapi anak yang di dalam buaian itu."

Sultan Muhammad dididik dengan ilmu agama dan ilmu peperangan. Ketika menaiki tahkta, baginda berumur 19 tahun. Umur ini adalah terlalu muda untuk menjadi seorang pemerintah, namun baginda dikurniakan kecerdikan sebagai seorang sultan yang berwibawa. Semasa pemerintahan baginda, baginda dibantu oleh Khalil Pasya yang memegang jawatan Perdana Menteri dan Panglima Tharhan sebagai ketua tentera merangkap bapa saudara kepada Sultan Muhammad, Syeikh Bayram dan anak muridnya Syeikh Syamsuddin Al-Wali yang merangkap sebagai ulama dan penasihat sultan.

Pada suatu ketika, Maharaja Constantine telah menghantar Panglima Ardogan sebagai utusan kepada orang-orang Yunani di Orland. Tujuannya adalah ingin menghasut mereka supaya melakukan pemberontakan terhadap pemerintahan Kerajaan Uthmaniyyah. Orang-orang Yunani tidak berpuas hati di bawah kerana mereka mahu memerintah kawasan mereka sendiri. Bagi menyempurnakan rancangan Maharaja Constantine, orang-orang Yunani telah dibekalkan senjata dan latihan ketenteraan bagi tujuan pemberontakan. Pemberontakan ini adalah untuk melemahkan Kerajaan Turki Uthmaniyyah agar mudah untuk Maharaja Constantine mengalahkan Kerajaan Uthmaniyyah. Setelah berita pemberontakan orang-orang Yunani di Orland, Sultan Muhammad bergerak ke Orland dengan pasukan tenteranya. Setibanya di Orland, para pemberontak telah melarikan diri kerana mereka takut untuk berhadapan dengan tentera Uthmaniyyah.

Bagi menghadapi sebarang kemungkinan peprangan dengan tentera dari Constantinople, Sultan Muhammad telah membina tembok di sekeliling kota yang diigelar Rumeli Hisarri. Tembok ini asalnya dibina pada sebelah siang dan kerja-kerja pembinaan di tangguhkan menjelang malam. Maharaja Constantine yang menyedari hal ini telah bertindak dengan menghantar 1000 orang tentera berbekalkan penukul besi bagi merobohkan tembok itu. Usaha ini berjaya dan menimbulkan kemarahan sultan. Setelah itu, sultan memerintahkan kerja-kerja pembinaan dilakukan semula siang dan malam serta dikawal oleh tentera. Maharaja Contantine sekali lagi cuba merobohkan tembok itu tetapi para tenteranya telah diserang hendap oleh tentera Uthmaniyyah. Maka, ramai yang terkorban dan ada ditawan.

Kemudian, persediaan peperangan secara besar-besaran bagi menawan kota Constantinople dilakukan oleh Sultan Muhammad. Sultan Muhammad memerlukan senjata baru yang dapat merobohkan tembok kota Constantinople. Senjata tersebut adalah meriam. Meriam adalah suatu senjata yang sangat baru pada ketika itu dan belum pernah dimiliki oleh mana-mana angkatan tentera. Bagi menyempurnakan tugas membuat meriam, khidmat orang Yunani bernama Urban diperlukan. Urban dipenjara dipenjara di Constantinople kerana tidak mahu bekerjasama dengan Maharaja Constantine untuk membuat meriam. Beliau disiksa agar memberi kerjasama. Bagi membebaskan Urban, Kerajaan Uthmaniyyah merisik di mana kedudukan penjara Urban dengan menghantar 'spy' sebagai pedagang. Setelah itu, terowong dibina hingga sampai ke penjara Urban bagi membebaskannya. Apabila Maharaja mendapat tahu Urban telah hilang dari penjara, baginda sangat murka. Bagi menggempur tentera Constantine, seramai 250,000 tentera pilihan melakukan latihan ketenteraan di Pulau Magnesia. Para tentera dilatih agar mahir di medan peperangan. Disamping itu, persediaan rohani juga dibekalkan.

Bersambung...SK

1 comments:

  1. goooooood girl said...:
    This comment has been removed by a blog administrator.