Kawen Lagi!

Saturday, April 11, 2009
Kehidupan berumah tangga tiada erti sekiranya ia dicemari dengan unsur-unsur yang negatif seperti penderaan, penderhakaan, ketidakserasian, keegoan, dan sebagainya. Kali ini, saya ingin berkongsi ciri-ciri rumah tangga teladan. Walaupun masih lama lagi saya mahu berkahwin tetapi tidak salah sekiranya ingin berkongsi... Hehe...

1. Rumah tangga yang dibina atas dasar ketaqwaan kepada Allah dan meharapkan keredhaan-Nya.
Oleh itu, Al-Quran dan As-Sunnah perlu dijadikan rujukan dalam menjalani kehidupan berumah tangga dan menjadikan kedua-duanya sebagai hakim dalam menyelesaikan masalah rumah tangga.

2. Ahli-ahlinya sentiasa bertolak-ansur dan bersikap sederhana dalam segala masalah.
Ini semua termasuklah dalam perkara harta benda dan perasaan.

3. Bersikap berlapang dada atau bersederhana dari segi kebendaan.
Sikap berlebih-lebihan dari aspek duniawi perlu dihindarkan supaya pembaziran tidak berlaku. Allah berfirman,

“Dan berikanlah kepada kaum keluargamu, dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing; dan janganlah engkau membazir dengan pembaziran yang melampau. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula sangat kufur kepada Tuhannya”. (Surah al-Isra: 26-27).

4. Berfikir dengan penuh pertimbangan dan rasional.
Ahli-ahli di dalam rumah sentiasa menjauhi perkara-perkara yang samar dan dangkal. Oleh itu, mereka perlu berfikir secara mendalam dan dapat menyelesaikan sesuatu masalah.

5. Penghuninya suka kepada kebersihan.
Sebagaimana yang kita ketahui, kebersihan adalah sebahagian daripada iman. Rasulullah bersabda,

Daripada Abu Malik al-Haris ibn `Asim al-Asya'arie r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah
bersabda: Kebersihan itu sebahagian daripada iman. Ucapan zikir al-Hamdulillah memenuhi neraca timbangan. Ucapan zikir SubhaanaLlah dan al-Hamdulillah kedua-duanya memenuhi ruangan antara langit dan bumi. Sembahyang itu adalah cahaya. Sedekah itu adalah saksi. Sabar itu adalah sinaran. Al-Qur'an itu adalah hujah bagimu atau hujah ke atasmu. Setiap manusia keluar waktu pagi, ada yang menjual dirinya, ada yang memerdekakan dirinya dan ada pula yang mencelakakan dirinya.

Hadis riwayat al-lmam Muslim.


6. Ditegakkan di atas sendi yang kukuh.
Maksudnya, ia ditegakkan di atas sakinah ( ketenangan), mawaddah (cinta), dan rahmah (kasih-sayang). Oleh itu, keluarga yang bahagia akan terbentuk dan suasananya jauh daripada hingar-bingar dan sebagainya.

7. Menghiasi wajah dengan senyuman.
Senyuman yang ikhlas dan kene pada tempatnya akan menghasilkan kesan mendalam di dalam hati orang yang menerima. Rasulullah bersabda,

Tersenyumlah engkau ke waja saudaramu, kerana senyuman itu adalah sedekah bagimu.

8. Memisahkan tempat tidur anak lelaki dan perempuan.
Rasulullah bersabda,

“Perintahkanlah anakmu melakukan solat apabila usianya tujuh tahun. Dan pukullah mereka (bila mereka melalaikannya) apabila usianya sepuluh tahun, dan pisahkan tempat tidur mereka (lelaki dan perempuan).” (Riwayat at-Tirmizi)

9. Ahli-ahlinya saling membantu antara satu sama lain.
Mereka saling bertolongan dalam melakukan sesuatu perkara supaya menjadi mudah dan ia dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

10. Tempat mendidik anak-anak.
Keluarga adalah satu institusi yang penting dalam mendidik anak-anak dengan didikan yang sempurna berteraskan Al-Quran dan As-Sunnah. Ia melibatkan didikan jasmani dan rohani. Keluarga yang bahagia mampu membentuk anak yang soleh dan solehah dengan didikan agama yang sempurna...SK

*** Entry ini saya merujuk kepada Majalah i edisi Mac 2009.

3 comments:

 1. Shazwani Adnan said...:

  salam

  laaa. aku ingat ko yang dah nak kawen. tapi bagus la share benda2 macam ni

 1. alchemy said...:

  InsyaAllah, kalo ade rezki, da ready mental, fizikal, dan spiritual, maka, cepat la aku kawen. Aaminn... hehe...

 1. yariennisha said...:

  Ohho. suke ek tajuk kawin2 ni.. mesti dulu amik subjek triple i-institusi² islam..
  ;))